Proofreading Nedir?
Proofreading, bir yazıdaki yazım yanlışları, noktalama hatalarını, sayfa yapısını, dil bilgisi hatalarının yeniden okunarak giderilmesi anlamına gelir. Kısaca ve yaygın olarak tashih (düzeltme) olarak adlandırılır. Proofreading’in amacı okuyucunun kafa karışıklığı yaşamadan metni (sözleşme, şiir, tapu, pasaport) başından sonuna kadar açık ve net bir şekilde anlamasını sağlamaktır.
Çeviri metinlerin yanı sıra kişinin kendi dilinde yazmış olduğu makale, deneme, şiir gibi metinlerin de proofreading sürecinden geçerek metnin amacına göre formal dile uyarlanması, kelime seçimlerinin, imla ve yazım hatalarının düzeltilmesi gerekir.
Çeviri bir metni proofreading yapacak olan kişinin kaynak ve erek dilde yetkin olması beklenir. Bu düzeltme işlemi genellikle çevirmenin kendisi ya da editör tarafından gerçekleştirilir. Hukuk, teknik, edebi, tıp çevirileri gibi terminoloji üzerine kurulmuş alanlarda proofreading, terminolojiye hakim uzman biri tarafından yapılmalıdır.
Proofreading’in Önemi Nedir?
Bir metin veya çeviri ilk yazıldığında yapılan cümle, kelime, yazım ve imla hataları anlaşılmayabilir. Bu metinler kişi veya kurumlara iletilmeden önce bu hataların giderilmesi gerekir. Proofreading, metinlerin daha duru, akıcı ve anlaşılabilir olmasını sağlar. Tekrarlayan ifadelerden, imla ve yazım hatalarından arındırır ve ortaya dil kullanımı açısından daha sağlıklı metinler çıkarır.
Proofreading Nasıl Yapılır?
Bu işlem çevirmenin veya yazarın kendisi tarafından yapılabileceği gibi işveren kurum ya da editör tarafından da yapılabilir. Uzmanlık, terminoloji gerektirmeyen alanlarda proofreading işlemi herkes tarafından yapılabilir. Türkçe prova okuması olarak da bilinen proofreading online olarak ücret karşılığında şirketler tarafından da yapılmaktadır. Şirketlerin yanı sıra Grammarly önde gelen proofreading programlarından biridir.
Bu düzeltme işlemini yapmak için bitmiş, hazır bir metne sahip olmamız gerekir. Metni sesli okumak hataları anlamamızı kolaylaştıracağından tercih edilen bir yöntemdir. Proofreading yapmak için önerilen bir başka bir yöntem ise okuduğumuz cümle harici cümleleri kağıt benzeri bir madde ile kapatmaktır. Bu yöntem dikkat dağınıklığı önler ve tek bir cümlede yoğunlaşmamızı sağlar. Açık, anlaşılır, duru bir metin elde etmemizi sağlayan bu aşama, metnin amacının ve mesajının hedef kitleye net bir şekilde ulaşması açısından önemli bir yere sahiptir.
Kurumsal Belgelerde Proofreading
Kurumsal belgelerde redaksiyon çeşitli nedenlerden dolayı büyük önem taşır. İlk olarak, belgelerin cilalı ve hatasız olmasını sağlayarak şirketin profesyonelliğini korur, böylece güvenilirliği ve güveni artırır. Doğruluk, özellikle küçük hataların bile yanlış anlamalara veya finansal yanlış yorumlamalara yol açabileceği finansal veriler, yasal terimler veya stratejik planlar içeren belgelerde bir diğer önemli husustur. Kurumsal ortamlarda net iletişim esastır ve redaksiyon, mesajların etkili bir şekilde iletilmesine yardımcı olarak paydaşlar arasında kafa karışıklığı riskini azaltır.
Ayrıca, tutarlı ve hatasız belgeler, müşteri güvenini ve sadakatini korumak için gerekli olan olumlu bir marka itibarına katkıda bulunur. Düzenlemeye tabi sektörlerde, belirli yönergelere ve standartlara uyum hayati önem taşır ve redaksiyon, düzenlemelere bağlılığın sağlanmasında ve olası yasal sorunların önlenmesinde kilit bir rol oynar. Hataları belge oluşturma sürecinin erken aşamalarında tespit etmek, dağıtım veya yayın sonrası maliyetli hataları önleyerek maliyet tasarrufu da sağlayabilir.
Kurumsal belgelerdeki dil, biçimlendirme ve stil tutarlılığı, şirketin marka kimliğini güçlendirir ve paydaşlar arasında tutarlılığı teşvik eder. Ek olarak, kapsamlı bir redaksiyon, sözleşmelerdeki veya yasal belgelerdeki hatalardan kaynaklanan anlaşmazlık veya dava riskini azaltır. Ayrıca çalışanlar arasındaki kafa karışıklığını ve hayal kırıklığını azaltarak olumlu bir çalışma ortamına katkıda bulunur ve böylece morali yükseltir.
Ayrıca, hatalardan arındırılmış iyi hazırlanmış belgeler müşteri memnuniyetini artırarak müşteriler veya ortaklar gibi dış paydaşlarla daha güçlü ilişkiler kurulmasını sağlar. Özünde, kurumsal belgelerde redaksiyon sadece bir formalite değil, profesyonelliğin, doğruluğun, netliğin ve genel iş başarısının sürdürülmesinde kritik bir adımdır.