Bu blog yazımızda not alma teknikleri neden önemlidir, en etkili not alma teknikleri nelerdir, el yazısı notlara sahip olmak neden daha iyidir sorularına yanıt vererek kalıcı öğrenme üzerinde bilgi aktarımı yapmak istiyoruz.
Not Almak Neden Önemlidir?
İnsanlar bir şeyleri hatırlama konusunda bir zamanlar olduğumuzdan daha az ‘iyi’ hale geliyor. Günlük olarak ne kadar bilgi tükettiğimizi düşünürsek bu hiç de şaşırtıcı değil.
Hermann Ebbinghaus bu konuyu araştırdı ve Unutkanlık Eğrisi’ni ortaya çıkardı. Bir toplantıya katıldıktan veya bir derse katıldıktan sonraki 24 saat içinde duyduklarınızın yarısından fazlasını unuttuğunuzu biliyor muydunuz? İşte tam da bu yüzden not almak çok önemlidir. Bilgileri işlemenize ve daha fazlasını hatırlamanıza yardımcı olur.
Not Alma Teknikleri ve Yapılan Hatalar
Not alma tekniklerinde yaptığımız en büyük hatalardan biri yarım not almaktır. Peki bunu neden okulda öğrenmiyoruz? Sonuçta akıllı notlar almak bilgi işleme süreciniz için iyidir. Verimli ve üretken bir şekilde çalışmanıza yardımcı olur; bu da okulunuzun ve iş kariyerinizin geri kalanında size fayda sağlayacaktır. Hiçbir şey, aldığınız notları okuyup, yazdıklarınızdan anlam çıkaramamaktan daha sinir bozucu olamaz.
- Çok kaotik ve özensiz yazılmış (sayfa yapısı yok)
- Yeterince somut değil (çok az yazılmış)
- Odaklanma yok (çok fazla yazılmış)
Hangi Not Alma Yöntemi En İyisidir?
Hangi not alma yöntemini kullanacağınız büyük ölçüde işlediğiniz bilginin türüne bağlıdır. Örneğin, bilgilerin yapılandırılmış bir şekilde sunulması ya da toplantı sırasında her türlü ayrı ayrı öğenin adlandırılıp adlandırılmaması büyük bir fark yaratır.
En İyi Not Alma Teknikleri
Not almanın kanıtlanmış etkili yöntemleri var. Her insan için en etkili not alma tekniği farklı olacaktır. Burada önemli olan hangisini sürdürülebilir bir şekilde devam ettirebildiğinizdir. Mütercim tercüman olmak için gerekenler listesinde de bu teknikleri bulabilirsiniz.
Cümle Yöntemi
Deneyebileceğiniz en kolay yöntem: Cümle yöntemi. Burada her yeni notu bir sonraki satıra yazmalısınız. Bu yöntem uzun, karmaşık paragraflardan kaçınır. Yeni bilgileri kısa cümlelere bölerek neredeyse bir araya gelir. Zaten bilgi miktarını küçük parçalara bölüyorsunuz. Yani bilinçsizce zaten farklı bilgi türlerini ayırt ediyorsunuz: yapılandırmanın başladığı yer burasıdır. Bu yöntem, daha sonra işlemek istediğiniz çok sayıda gerçek ve yapılandırılmamış bilgi edindiğinizde en iyi sonucu verir.
Not Alma Tekniklerinden Anahat Yöntemi
Outline yöntemiyle bilgilerinizi Cümle yöntemine göre biraz daha fazla yapılandırırsınız. Zaten yazarken ana ve ikincil konuları bilinçli olarak düşünüyorsunuz. Temel mesajı yazarak ve aşağıdaki daha az önemli cümleleri yapılandırarak başlayın. Bu, örneğin Romen rakamları, oklar ve madde işaretleri ile yapılabilir. Aynı konu hakkında birden fazla gerçek duyarsanız bunları şimdiden bir araya getirmek faydalı olacaktır. Bilginin ne kadar önemli olduğuna bağlı olarak bunları daha da alt özetlere ayırabilirsiniz.
Cornell Yöntemi
Başka bir yararlı ama farklı listeleme yöntemi Cornell yöntemi olarak bilinir. Burada bilgi türü sayfada nereye gideceğini belirler. Sayfanızı 3 kutuya bölüyorsunuz ve her kutuya farklı bilgiler ekliyorsunuz. Hangi kutuya ne tür bilgi koyacağınız size kalmış, ancak örneğin:
1. kutuda en önemli notlar, 2. kutuda sorularınız/beyin fırtınanız ve 3. kutuda bir özet. Daha doğrusu notları, çıkarımları ve yapılacak işleri ekleyin. Cornell yöntemi toplantılar sırasında, özellikle de bilgi alışverişinin olduğu durumlarda işe yarar.
Not Alma Teknikleri ve Akış yöntemi
Kronolojik bilgi veya süreçlerin not edilmesi söz konusu olduğunda Akış yöntemi çok iyi çalışır. Sayfanın üst kısmından başlayıp aşağıya doğru ilerleyebilirsiniz. Yan taraftaki oklarla neyin önce, neyin sonra geldiğini veya hangi yan etkilerin olduğunu belirtebilirsiniz. Bilgiyi net bir şekilde haritalandırıyorsunuz. Ayrıca, bilgileri görselleştirmek için çizimlere yer bırakacak şekilde anahtar ifadeler ve terimler yazarsınız.
Zihin Haritalama Yöntemi
Zihin Haritalama yöntemi muhtemelen size zaten tanıdık geliyor. Zihin haritasının amacı, sayfanızın ortasındaki tek bir anahtar kelimeyle çalışmanızdır. Oradan bu tema etrafında her türlü alt konuyu yazıyorsunuz. Pek çok farklı fikir ve kavramı not etmek (örneğin beyin fırtınası oturumu sırasında) ve daha sonra bunları oklar veya çizgiler kullanarak birbirine bağlamak harika bir yöntemdir. Bu, yaratıcı bir proje üzerinde çalıştığınız zamanlar için idealdir.