Hikayelerle öğrenmek sadece ilgi çekici bir etkinlik değildir. Bildiğimiz her şeyi insanlığa öğretmek için kullanılmış, çok eski bir gelenektir. Eğlenceden daha fazlasıdır, buradan öğrenin.
Dile getirilmeyen bir gerçekle başlayalım: Bir dili sadece 7 günde öğrenmeniz pek olası değildir. Ayrıca tek bir uygulama veya kitabın size akıcılık kazandırması da pek olası değildir.
Dil öğrenmek sebat ve sadece sizin için işe yarayan yöntemlerin bir karışımını gerektirir. Dil öğrenme süreci standartlaştırılamaz.
Hikayelerle dil öğrenmek son zamanlarda tüm dil öğrenme endüstrisinde bir düşünce değişikliğini tetikledi. Mevcut birçok yöntemden biri olabilir, ancak siz bu satırları okurken binlerce dil öğrencisi tozlu, standart ders kitaplarından ve herkese uyan tek derslik sınıf uygulamalarından bıkmış durumda.
Bugün, (1) öykülerle dil öğrenimine geçiş, (2) bunun arkasındaki bilim ve (3) öykülerle öğrenmeyi merak ediyorsanız nasıl başlayacağınız konularını ele alalım. Okumaya devam edin – ve bu yöntemi denemek isteyip istemediğinize karar verin.
Bu yazımızda bundan bahsedeceğiz:
- Hikaye anlatımı, günümüzde yaygın olarak kullanılan en eski ve en doğal öğrenme ve iletişim yoludur;
- Hikayeler doğal bir öğrenme sürecini tetikler;
- Hikayelerle öğrenerek, gerçek hayattaki bağlamlar ve kişisel alaka nedeniyle motive olursunuz;
- Hikaye anlatımı beynimizin daha etkin çalışmasını sağlar;
- Hikayeler uzun süreli hafızamızı güçlendirir ve süreci etkileyen duyguları harekete geçirir;
- Hikayelerle dil öğrenimini en etkili hale getirmek için doğru materyalleri seçmek, düzenli pratik yapmak ve daha pek çok ipucunu uygulayabilirsiniz.
Hikayelerle Dil Öğrenimi Neden Fark Yaratır?
İnsanların hikayeler aracılığıyla dil öğrenmeye karar vermelerinin birçok nedeni vardır: daha eğlenceli olduğu için, gevşek bir şekilde bağlantılı kelime dağarcıklarını anlamlandırmak istedikleri için veya sadece ders kitaplarından sıkıldıkları ve yeni ve potansiyel olarak daha etkili bir şey denemek istedikleri için. Ancak bu, bulmacanın sadece bir parçasıdır.
Gerçekte, hikayelerle öğrenmek sadece ilgi çekici bir aktivite değildir. Bildiğimiz her şeyi insanlığa öğretmek için kullanılmış, zamanın ötesinde bir yöntemdir. İlk insanların mağaralara hikayeler çizmesinden kitapların icadına kadar hikaye anlatımı tarihimizi şekillendirmiştir. İncil bir hikaye anlatır; imparatorların ve fatihlerin hikayeleri kağıt üzerinde onurlandırılır. Şöminenin altında anlatılan eski masallar okullarda tarih derslerine dönüştü ve klasik oyunlar modern tiyatrolarda, sinemalarda ve sahnelerde yeni yorumlar buldu.
Yine de kalite ve amaç değişmedi – bize öğretmek ve çevremizdeki dünyayı keşfetmemize yardımcı olmak için hala oradalar.
Bir an için hikaye anlatıcılığının tarihine bir göz atalım ve ilk etapta insanlık için neden bu kadar önemli olduğunu görelim.
En Eski İletişim Biçimi Olarak Hikaye Anlatımı
Eski çağlardan beri hikaye anlatıcılığı, yazılı söz ve basından önce sözlü hikaye anlatıcılığı gelenekleri şeklinde var olmuştur. Yaşlı insanlar genç nesillere hikayeler aktarmış, tarih hakkında konuşmuş, doğa olaylarını açıklamış, insanları eğlendirmiş, gelenek ve göreneklerini paylaşmış ve inançlarını aktarmışlardır.
Bu hikayeler insanların hafızalarında korunmuş ve daha sonra tekrar tekrar aktarılmıştır. Daha sonra hikâye anlatıcıları dünyayı dolaşmaya başladılar, çeşitli bölgelerin hikâyelerini öğrenirken aynı zamanda yanlarında getirecekleri haberleri de topladılar.
Onlar sayesinde bugün çeşitli masalları biliyor ve çevremizdeki dünya hakkında bu kadar derin bilgiye sahip oluyoruz.
Ancak hikâye anlatıcılığının tek amacı söze dair bilgileri korumak ve halkı eğlendirmek değildi. Dünyanın dört bir yanındaki çeşitli dinlerde de kullanılmıştır. Sonuçta, tüm büyük dinler sözlü geleneklerin devamı olan hikayelere, daha doğrusu “kutsal kitaplara” dayanır.
Bu tür hikaye anlatımına anlatı teolojisi denir ve belirli bir inanç sisteminin ritüellerini, teolojisini ve etiğini desteklemeye, açıklamaya veya haklı çıkarmaya yardımcı olur. Sonuçta ortaya çıkan ortak inançlar, bağımsız bir hukuk sisteminin ya da resmi yasaların bulunmadığı zamanlarda çok sayıda insan arasında etkili ve sürdürülebilir bir işbirliğine yol açmıştır.
1.2 Modern Öğrenme Yöntemi Olarak Hikaye Anlatımı
Günümüzde bir öğrenme biçimi olarak hikaye anlatımı hukuk, teoloji ve hatta tıp gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu sadece eğlenceyle ilgili değil (ve asla öyle olmadı) – bunun yerine daha çok öğrenme, yeni fikirler yaratma ve mevcut kalıplar için yeni uygulamaları teorileştirme bağlamı olarak çalışıyor.
Bu ciddi hikaye anlatımına nerede rastlayabilirsiniz ? Burada Artur Lugmayr, Erkki Sutinen, Jarkko Suhonen ve diğerlerinin Ciddi Hikaye Anlatımı – İlk Tanım ve İnceleme başlıklı makalesine dayanan birkaç fikir var . Ciddi hikaye anlatımı şu durumlarda ortaya çıkabilir:
- Yüksek kaliteli gazetecilik içeriği
- Ciddi (ikna edici) bilgisayar oyunları
- Hastaların tüm yaşam öyküsünü tedavi planına dahil eden anlatısal tıp
- Korkulan durumların olası senaryolarına dayalı psikolojik müdahale ve tedaviler
- Eğitim şunları içerir:
- İşletme, hukuk, tıp ve diğer çeşitli konuları incelemek için vaka çalışmaları
- Kullanıcıların rol oynama yoluyla öğrendiği e-öğrenme
- Öğrencilerin “duygular da dahil olmak üzere öğrenme deneyimlerini hayatlarının genel bağlamında bir hikaye olarak ifade etmelerine” olanak tanıyan öğretim yaklaşımları.
- Simülasyonlar ve sanal eğitim
Bunların dışında günümüz hikaye anlatımı, kişisel anlatıların okuyucuları ve dinleyicileri istenen eylemi gerçekleştirmeye zorlayabildiği pazarlama, blog yazarlığı ve hatta politikada da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ve elbette edebiyat, hikaye anlatıcılığını her zaman kullanan en doğal formattır; fantastikten bilim kurguya, kurgu dışı ve kişisel gelişim kitaplarına kadar pek çok eserde güçlü bir anlatım görebiliriz.
İster Harry Potter’ı ister The Subtle Art of Not Giving a F *ck’i okuyor olun , sizi meşgul eden, daha fazla okuyan, aldığınız bilgiler üzerinde düşünen, daha sonra ne olacağını anlamaya çalışan hikaye anlatımıdır. ve sonuçlar çıkarmak.
Üstelik küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz edebiyat sayesinde yeni kelimeler edinmemize, anadilimizde daha akıcı konuşmamıza, etrafımızdaki dünyayı keşfetmemize yardımcı oluyor.
1.3 Hikayeler Doğal Bir Öğrenme Sürecini Tetikler
Hikaye anlatımı, ebeveynlerimizin ve okul öğretmenlerimizin bize çevremizdeki dünya ve kendimiz hakkında daha fazla bilgi vermek için kullandıkları ilk ve en doğal yöntemdir.
Uyku öncesi hikayeleri, çocuk kitapları, okuldaki romanlar; hayatımızdaki yetkili kişiler, bize ahlak, inanç, bakış açısı, duygular, duygular ve davranışlar hakkında bilgi vermek için bunları ve diğer çeşitli hikaye anlatma kaynaklarını kullandılar.
Mesela Harry Potter’ın müthiş başarısını hatırlıyor musunuz ? Sadece eğlenceli bir hikaye gibi görünebilir ama aynı zamanda bize arkadaşlığa, cesarete, kişisel farklılıklara ve adalete değer vermeyi de öğretti. Ve bu sadece bir spekülasyon değil; JK Rowling’in ünlü kitap serisini okuyan çocukların büyüdüklerinde daha iyi insanlar olduklarını öne süren çalışmalar da var .
Tıpkı geleneksel hikaye anlatımı gibi, Harry Potter serisi de hâlâ ırkçılık, ayrımcılık, kirli politikalar ve diğer nahoş ve muhtemelen nahoş konulardan payına düşen gerçek dünya hakkında konuşmak için metaforları, ironiyi ve diğer edebi teknikleri kullanıyor.
Günümüzde çok küçük çocuklar bile bu karmaşık fikirleri edebiyat aracılığıyla kavrayabilmekte ve büyüdüklerinde bu konularda daha ayrıntılı görüşler geliştirebilmektedirler. Erken çocukluk döneminde onlara adalet, adalet veya hoşgörü gibi özellikler aşılarız ve hikaye anlatıcılığının zamanın başlangıcından beri yaptığı da tam olarak budur.
Kitaplar ve hikaye anlatımı aynı zamanda çocukların dil öğrenmesinin bir yoludur; her şeyden önce kendi ana dillerini. Anlaşılması kolay bağlamlarda yeni kelimeler öğreniyorlar ve zor kelimelerle karşılaştıklarında tanımlarını almak için ebeveynlerine başvurabiliyorlar.
Hikaye okumak bize yalnızca insan olmakla ilgili önemli dersler vermekle kalmaz, aynı zamanda ana dilimizin yerlisi olmamıza da yardımcı olur.
Bütün bunlarla birlikte, hikaye anlatmanın öğretme ve öğrenme için en etkili yöntemlerden biri olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz . Bugün giderek daha fazla insanın yabancı dil öğrenmenin bir yolu olarak buna yönelmesine şaşmamak gerek.
2. Hikayelerle Öğrenme Nasıl Çalışır?
Peki diğer geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında hikayelerin işe yaramasını sağlayan şey nedir?
Sonuçta geleneksel bir şeyin çok sıkıcı olabileceğini biliyor olabilirsiniz. Oldukça sayıda öğrenci okul derslerini veya yeni kelimeleri veya cümleleri ezberlemeyi düşünür. Ancak hikayelerle yabancı dil öğrenme süreci bundan çok uzaktır. İlgi çekici, ilginç ve geleneksel masa ve ders kitabı yönteminden çok daha motive edicidir.
Peki bu tam olarak nasıl çalışıyor? Neden öğretmenin bir kelimeyi onuncu kez tekrar etmesini dinlerken uykuya dalıyoruz ya da tahtaya yazılan her şeyi unutuyoruz; ve aynı zamanda yeni ve heyecan verici bir şeyler okuyup bunu hayatımızın geri kalanı boyunca hatırlayacak mıyız?
Hikayeler aracılığıyla öğrenmenin – özellikle de dil öğrenmenin – nasıl ve neden hem etkili hem de eğlenceli olabileceğinin en önemli yollarına bir göz atalım.
2.1 Her Şeye Uygun Tek Boyutlu Ders Kitaplarından Kaçınırsınız ve Motivasyonunuzu Korursunuz
İlk olarak hikayelerle, can sıkıntısından kaçınmamıza ve okumaya veya dinlemeye devam etmek için motive olmamıza yardımcı olan olayların yapısını ve bağlantısını elde ederiz.
İyi bir hikaye – ister yabancı dil öğrenmek için ister sadece boş zamanınızı doldurmak için kullanın – ilgi çekici ve ilgi çekici olmalıdır. Bu faktörler beyninizin dikkatin dağılmasına daha az eğilimli olmasını sağlar. Merak ediyorsunuz ve okumaya devam ediyorsunuz.
Bu nadiren okullarda veya üniversitelerde olur. Bunun yerine, çok sayıda öğrenci ev ödevi olarak standartlaştırılmış bir okuma alıyor ve bunun onlara kişisel olarak hitap etmesi gerekmiyor. Sırf bu işi bitirmek için kontrol ediyorlar, internette kısa özeti arıyorlar ya da görevi okuyan bir arkadaştan kendilerine bunu anlatmasını istiyorlar. Ve sınıfta bu konu biter bitmez unutuyorlar.
Öte yandan ilginç bir hikayeyle karşılaştığınızda bir noktada durmak zor olabilir. Katılıyorsunuz ve onu tam olarak anlamak istiyorsunuz. Bu aynı zamanda öğrendiğiniz bir dilde hikayeler okurken de gerçekleşebilir. Yeni kelimeler görürseniz anlamlarını bilmek istersiniz çünkü bu, olup biteni daha ayrıntılı olarak anlamanıza olanak tanır.
Merak ve ilgi, konu dil, iş veya temel okul eğitimi olsun, öğrenmemizi sağlayan önemli özelliklerdir. Ancak daha sonra tartışacağımız gibi, deneysel psikoloji ve bilişsel sinir bilimine göre bu aynı zamanda daha etkili bir şekilde öğrenmemize yardımcı olabilecek önemli bir faktördür.
2.2 Kişisel İlgi Hikayeyi Daha İlginç Hale Getirir
Bir hikayeyi ilginç kılmak için pek çok şey gereklidir. Belki ilgi çekici bir olay örgüsüne kapılıyorsunuz, belki sevimli karakterlere yatırım yapıyorsunuz ya da belki tüm sorunlarınıza bir çözüm bulmak için okumaya devam edeceksiniz. Ancak bizi çoğu zaman kitapları veya kullandığımız cihazı kapatmaktan alıkoyan şey, bizim için bir şekilde önemli olan bir hikayedir .
Dil öğreniminde kullanılan hikayeler sadece ünlü kitaplardan alıntılar değildir. Çoğunlukla eğlenceli göründükleri veya öğrenilmesi gereken uygun bir gramer yapısına sahip oldukları için seçilirler. Ama bundan çok daha fazlasını sunuyorlar.
Etkili bir dil hikâyesi, ilgilendiğiniz konu hakkında size heyecan verici bir şeyler anlatmalıdır. Belki de hikâye yaşadığınız bölgedeki olaylarla ilgili olduğu veya ilginizi çeken bir konu hakkında olduğu için heyecanlanıyorsunuz.
Kişisel bağlam, iyi dil hikayelerini dil öğrenenler için daha ilgi çekici ve akılda kalıcı kılan şeydir ve yeni kelimeler öğrenmek, hikayenin arkasındaki dilbilgisini anlamak ve genel olarak dahil olmak için motivasyonu yüksek tutan şey budur.
Üstelik ilginç hikayeler okuduğunuzda, öğrenme sürecini önemli ölçüde artıran olumlu ve bazen de olumsuz duygular hissedersiniz. Duygular hafızanızın daha iyi çalışması için de son derece önemlidir; bu, makalenin ilerleyen kısımlarında ele alacağımız bir konudur.
Dilbilgisi kurallarına gelince, çözüm basittir; öğretmenler (veya öğrenmenize yardımcı olmaktan sorumlu diğer kişiler) hikayeyi basitçe mevcut seviyenize uyarlayabilirler. Langster’da bunu çok iyi yapıyoruz ; sizin için hikayelerden oluşan eksiksiz bir kütüphane oluşturuyoruz ve bunları dil hakkındaki mevcut bilginize uygun hale getiriyoruz.
2.3 Yabancı Dilleri Gerçek Hayat Bağlamında Öğrenirsiniz
Bu da yabancı dil öğrenme sürecini çok daha hızlı ve verimli hale getirebilecek bir diğer önemli özelliktir. Ve ne yazık ki bu, yabancı dil öğreten birçok kişinin sıklıkla unuttuğu bir şeydir.
Çoğu zaman, dil sınıflarında okul ders kitaplarında kurgusal hikayeler ve olay örgüleriyle karşılaşırız – ve bu, dil öğrenenler için gerçekten ilginç olsa da, onların gerçek hayattaki yararlı kelimeleri öğrenmelerine yardımcı olmak için her zaman en verimli şekilde çalışmayacaktır.
Bir dil öğrencisi olarak şunu fark etmiş olabilirsiniz: Okul ders kitapları size sıklıkla “Aslan maymunu yedi” gibi cümleleri okutabilir. Ders kitabı örneklerinden farklı olarak, dil öğrenmeye uygun hikayeler , size daha yakın olan ve yeni kelimeleri daha iyi hatırlamanıza yardımcı olabilecek gerçek yaşam bağlamlarından alınmalıdır .
Bu, uluslararası arkadaşlar edinmenize, doğru cümleler kurmanıza ve hatta uzmanlaşmak istediğiniz yabancı dilde düşünmenize yardımcı olacak dil eğitiminde harika bir yaklaşımdır. Dilbilgisi alıştırmalarından çok daha etkilidir.
2.4 Dilin Derinlerine İnersiniz
Dil hikayeleri ile, yeni bir dilde sadece bir grup rastgele sözcük veya her hikayede bir dizi kural elde edemezsiniz. Yeni ifadeler öğrenir, argoya alışır, ana dili konuşanların kendi dilleriyle nasıl oynadıklarını görür ve son olarak dilin kurallarını ve iç mantığını daha iyi anlarsınız .
Çocuklar da dilleri benzer şekilde edinirler; en başından itibaren kendi dilleriyle iç içedirler ve sadece dil becerileri üzerinde çalışmazlar. Bunun yerine, bu yeni dili, kendine özgü özellikleriyle, alışılmışın dışında gramer yapılarıyla, konuşma kalıplarıyla, aksanlarıyla tamamen kendilerine modellenmiş bir şekilde dinliyor ve kullanıyorlar.
Ve tüm bunları deneyimleyemeseniz de – beyniniz bu noktada bu kadar derin bir deneyime alışkın olmayabilir – öğrenmekte olduğunuz dile kendinizi daha yakın hissedeceksiniz.
Kısa öykülerle doğal dil edinimi arasındaki tek fark, daha baştan derinlere atılmamanızdır. Ve öğretmen ya da hikaye yaratıcıları, yeni kelime ve gramer kurallarıyla dolu bu denizde yüzmeyi öğrenmenize yardımcı olmaya çalışıyor, yavaş yavaş yabancı kelimeleri tanıtıyor ve size farklı gramer yapıları gösteriyor.
2.5 Hikayeler Farklı Türdeki Öğrenenlerin İşine Yarar
İnsanlar aynı şekilde öğrenemezler. Bazı insanlar görsel bir yardıma ihtiyaç duyar ve diğerleri yeni becerileri eyleme geçirmeye veya bunlarla zihinsel bir bağlantı kurmaya ihtiyaç duyarken, diğerleri için yeni bir şey duymak yeterlidir.
Hikaye anlatımı herkes için bir şeyler sunar : görsel olarak öğrenenler için anılar yaratan zihinsel resimler, işitsel olarak öğrenenler için hikaye anlatıcının sesi ve telaffuzu ve dokunarak öğrenenler için hikayeden duygular. Öğrenme stili ne olursa olsun tüm bu türlerin bağımlı olmasına yardımcı olabilir.
3. Hikaye Anlatıcılığının Arkasındaki Bilim
Yukarıda belirtilen nedenler, kısa öykülerin dil öğrenme sürecine neden bu kadar yardımcı olduğunu açıklıyor gibi görünüyor. Ancak süreçte motivasyon, ilgi, gerçek bağlamlar veya farklı türdeki öğrencilere yardımcı olan çeşitli yönlerden çok daha fazlası vardır. Beynimiz bunların hepsini bir araya getirmekle görevlidir; hem de hayal edebileceğimizden çok daha büyük bir ölçekte.
Artık hikaye anlatmanın tüm faydalarına baktığımızda başka bir soru ortaya çıkıyor: Diğer dil öğrenme yöntemleriyle karşılaştırıldığında kısa hikayelerle öğrenmek neden bu kadar iyi hissettiriyor?
Bilim bu sorunun cevabını elinde tutuyor. Daha doğrusu sinir bilimi.
Bildiğiniz gibi insan beyni yaptığımız ve söylediğimiz her şeyi yöneten hassas bir yapıdır. Beynimizin farklı bölümleri konuşma, hareket etme ve hareket etme şeklimizden sorumludur. Üstelik beynin farklı bölgeleri, olayları hatırlama şeklimiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Dil öğrenme sürecinde hatırlama da önemlidir.
3.1 Beynimiz Nasıl Çalışır?
Beynimiz vücuda çeşitli kimyasal ve elektriksel sinyaller gönderir. Bu sinyaller vücudunuzdaki farklı süreçleri kontrol eder ve beyniniz, herhangi bir anda olup biten her şeyi yorumlar.
Bazı mesajlar beyninizde saklanır, örneğin hafızanız. Öğrendiğiniz bir şeyi bir noktada hatırlamanız gerektiğinde veya daha önce yaptığınız bir eylemi (örneğin bisiklete binmek) yapmanız gerektiğinde, beyniniz bu eylemle ilgili hafızanın bulunduğu bölgeye bir sinyal gönderir ve bu işlemle ilgili hafızanın bulunduğu bölgeye sinyal gönderilir. geri alır.
3.1.1 Dil Öğrenimi Genellikle Nasıl İşler?
Dil öğrenimi çok karmaşık bir süreçtir çünkü beynin farklı alanlarının işbirliği yapmasını gerektirir.
Yabancı bir dil öğrenirken beynimizin farklı bölgeleri arasında sürekli bir bilgi alışverişi olur. Bunun nedeni, yeni bir dil öğrenmenin konuşma, dinleme, anlama, ezberleme gibi birçok küçük unsuru gerektirmesidir.
Bilim, beynimizde Broca alanı ve Wernicke alanı adı verilen, dil öğreniminden sorumlu özel alanlar belirledi . Ana dilimiz esas olarak bu bölgelerde depolanır ve bu ikisi sayesinde insanların bize söylediklerini anlayabilir veya yeni diller edinebiliriz.
Sol frontal lobda yer alan Broca bölgesi, konuşmanın üretilmesinden ve artikülasyonundan sorumludur ; cümleler kurmanıza ve kelimeleri anadili İngilizce olan biri gibi telaffuz etmenize yardımcı olan kısımdır.
Öte yandan, sol temporal lobda yer alan Wernicke bölgesi dil gelişimi ve kavrama ile ilişkilidir ; bu da onun görevinin konuşan insanları anlamamıza yardımcı olmak olduğu anlamına gelir. Wernikce alanını yabancı bir dilde dinlerken ve yeni kelimeler edinirken kullanırız.
Görebileceğiniz gibi, yabancı dil öğretmeye yönelik geleneksel yaklaşımlar esas olarak beynimizin dil işleyen kısımlarının sorumlu olduğu becerilerin kazanılmasına odaklanmaktadır. Okulda cümle kurmayı, yabancı kelimeleri telaffuz etmeyi, yeni kelimeler kullanmayı veya yabancı dillerde iletişim kurmayı öğreniyoruz.
Ancak bu çoğu zaman yeterli değildir. Yabancı bir dilde akıcı olmak istiyorsak hayır. Sonuçta anadilimizde iletişim kurmak bile bazen yanıltıcı olabiliyor.
Özetlemek gerekirse, hem Broca bölgesi hem de Wernicke bölgesi hayatımızdaki dil süreçlerinin çoğundan sorumludur. İnsanlarla anadilimizde konuştuğumuzda beynimizin bu alanları, aldığımız bilgileri değerlendirmemize ve karşımızdaki kişinin ne hakkında konuştuğunu anlamamıza yardımcı olur.
Ancak beynimizin bir durumu diğer pek çok kişiden farklı şekilde işlediği durumlar da olabilir ve bu da tuhaf durumlara yol açabilir.
Örneğin, size son derece mantıklı gelen bir sunum oluşturabilirsiniz, ancak diğer insanlar için bu tamamen anlamsız olacaktır. Veya, örneğin kitap kulübünün katılımcılarının hepsi aynı kitabı okuyabilir ancak onu farklı yorumlayabilir.
Bunun nedeni Broca ve Wernicke alanlarının aldığımız bilgiyi kullanması ve onu bizim için anlamlı ve mantıklı olacak bir hikaye biçimine dönüştürmesidir.
Örneğin, birisi bir projeyi maddeler halinde sunuyor ve beyniniz bu madde işaretlerini birleştiriyor ve onlardan anlamlı bir hikaye yaratıyor. Ancak bazen bu hikaye, almaya çalıştığımız gerçek bilgilerden tamamen farklı olacaktır.
Yeni bir dil öğrenirken tamamen Broca ve Wernicke’nin alanlarına güvenirsek ve yeni kelimeler için dilbilgisi alıştırmaları, telaffuz alıştırmaları ve tek bilgi kartları gibi geleneksel yaklaşımları kullanırsak aynı yanlış yorumlama meydana gelebilir.
Yeni bir dili yalnızca edindiğimiz bağlamda öğreniriz (örneğin, “aslan maymunu yedi”) ve yeni bilgileri ve yeni kelimeleri farklı bağlamlarda kullanmak zor olabilir.
3.1.2 Hikaye Anlatımı Dil Öğrenme Sürecini Nasıl Değiştirir?
Hikâye anlatımı devreye girdiğinde (veya bizim durumumuzda hikâyeleri araç olarak kullanan dil öğrenme süreci) beynimiz oldukça farklı davranmaya başlar . Yalnızca dil işleme alanları değil aynı zamanda beynimizin öğrenmeyi kolaylaştıran diğer ilgili kısımları da etkinleştirilir : örneğin duyularımızdan sorumlu duyusal korteks veya hareket etme şeklimizde rol oynayan motor korteks.
Bunun nedeni sadece bilgiyi tekrarlamaya çalışmamamızdır; aynı zamanda mesajı , hikayeyi de deneyimlememizdir. Derimizin altına ve beynimizin derinliklerine inmesine yardımcı olan şey budur. Bu aynı zamanda hikaye anlatımının klasik ders kitabı öğreniminden çok daha ilginç olmasının birçok nedeninden biridir.
Burada önemli olan bir diğer nokta da belli bir süreçte beynimizin ne kadar çok bölgesi aktif olursa hafızamız da o kadar iyi çalışır. Ve konu dil öğrenimi olduğunda bu en önemli faktördür.
3.2 Uzun Süreli ve Kısa Süreli Bellek
İnsanların iki tür hafızası vardır: kısa süreli ve uzun süreli . Kısa süreli bellek, bilgilerin geçici olarak saklanması için kullanılır. Burada depolanan bilgilere genellikle hızlı bir şekilde erişip onları değiştirdiğimiz için buna “çalışan hafıza” da denir – örneğin sabah dersinde nasıl çözüleceğini öğrendiğimiz bir matematik problemini çözmeye çalışırken.
Çalışma belleği savunmasızdır. Bilgiyi kullandığımız anda unutma eğilimindeyiz.
Ancak çalışma belleği üzerinde çalışabileceğiniz ve geliştirebileceğiniz bir şeydir . Dil öğrenirken, kısa süreli hafızanızdaki bilgileri düzenlemenize ve ona yeni bir şeyler eklemenize yardımcı olması için bilgi kartları gibi anımsatıcı teknikleri kullanabilirsiniz.
Uzun süreli hafıza ise bilgiyi daha uzun süre ve daha etkili bir şekilde saklar. Beynin uzun süreli hafızadan sorumlu kısmı olan hipokampus, çalışma hafızasından bilgi aldığında, nöronlar arasında yeni bağlantılar kurulur ve sinapslar, kullanımda kaldıkları sürece kalır. Uzun vadeli anılarınız temel olarak beyninizde kayıtlıdır.
Uzun süreli hafıza aynı zamanda dil bilginizin en sonunda edinildiğinde depolandığı yerdir. Ayrıca uzun süreli belleğe geçtiğinizde bilinçaltına dönüşür, bu da onu aktif olarak düşünmeden kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ve hikaye anlatımına dayalı dil öğrenme yöntemlerinin genellikle en iyi desteklediği şey budur.
Hafızamızın bilinçaltında nasıl çalıştığına dair kolay bir örnek, haftalık bir alışveriş listesi olabilir.
Doğum gününüz yaklaşıyorsa ve öğeler düzenlemek istediğiniz partiyle ilgiliyse listeyi daha iyi hatırlama olasılığınız yüksektir. Bu öğeleri tarihi ve sizinle son derece alakalı bir şeyle ve bir olayla (doğum gününüz) birleştiriyorsunuz ve bu da beyninizde daha fazla bağlantılı noktaya yol açıyor.
3.2.1 Nesneler Uzun Dönemli Belleğe Nasıl İtilir?
Beynimizi bir bilgisayara benzetirsek kısa süreli belleğimizin RAM , uzun süreli belleğimizin ise sabit disk olduğunu söyleyebiliriz . İkincisi ise fiziksel mevcudiyete, bizim durumumuzda beyin maddesine dayanır.
Kısa süreli anıları uzun süreli belleğe yerleştirmek için beyindeki nöronlar arasında yeni fiziksel bağlantılar ve sinapslar yaratmamız gerekiyor. Sabit sürücüye bir şeyler eklemek gibi çalışır, ancak bunları silemezsiniz; kullansanız da kullanmasanız da, bu bağlantılar kalıcı olacaktır.
Hipokampus beynimizin bu süreçten sorumlu kısmıdır. Anılarınızı birbirine bağlar ve hangi şeylerin önemli olduğuna (ve daha sonra daha etkili kullanılacağına) ve daha az önemli olduğuna (iyi hatırlanmayan) karar verir.
3.2.2. Hikaye Anlatımı Öğrenme Sürecine Nasıl Yardımcı Olur?
Hikaye anlatımı, beyninizde belirli bir olayla ilgili birçok bağlantı oluşturur ; bizim durumumuzda, yabancı dildeki bir hikayeye dalmak. Beynimiz temel olarak bu süreçle ilgili tüm küçük unsurları yeni sinapslar yaratarak yeni bir hafızaya kodlar.
Belirli bir kelimenin yalnızca nasıl çevrildiğini hatırlamayacaksınız; aynı zamanda nasıl telaffuz edildiğini, hangi bağlamda kullanıldığını, onunla karşılaştığınızda ne hissettiğinizi ve öğrendiğiniz yabancı dilde bağlam içinde nasıl kullanıldığını da kolayca hatırlayacaksınız. öğreniyoruz.
3.2.3. Öğrenme Sürecini Artırmak İçin Ne Yapabilirsiniz?
Hipokampusun belirli bir anıya öncelik vermesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri onu tutarlı bir şekilde tekrarlamaktır . Hikayelerle dil öğrenimi söz konusu olduğunda, onları sık sık okuyabilir, yeni kelimeleri not edebilir ve bir süre sonra onlara geri dönebilirsiniz.
Langster’ın kullandığı aralıklı tekrarlama yöntemi bunun için mükemmeldir. Bilgi uzun süreli belleğe tamamen yerleşinceye kadar yeni sözcüklerin artan aralıklarla tekrarlanmasına dayanır.
Aralıklı tekrarlama yöntemi hikayeleri kelime dağarcığına bağlar, bu da kelimelerle tekrar karşılaştığınızda onları kolayca tanımanıza yardımcı olur. Ayrıca, belirli bir kelimeyle ilk karşılaştığınız yerde cümleyi tekrar okumanızı sağlar.
Son olarak hikayeye ilgi ve duygusal bir bileşen eklemek de hafızanızı etkileyecektir. Bunun nedeni, genellikle daha sık, daha net ve ayrıntılı olarak hatırlanan duygusal veya etkileyici olayları daha fazla hatırlama eğiliminde olmamızdır.
Bugünlerde pek çok kişi için iklim değişikliği bunun bir örneği olacak. Bu konu sizin için önemliyse, muhtemelen onunla ilgili kelimeleri daha iyi hatırlayacaksınız.
3.3 Öğrenmeyi ve Hikaye Anlatmayı Etkileyen Nörokimyasallar
Daha önce de belirttiğimiz gibi hikaye anlatımı, yeni bilgilerin beynin derinliklerine inmesine yardımcı olan duyguları harekete geçirir. Duyguların gücü çok güçlüdür; bizi ya hikayeye zorlayabilirler ya da sevmememizi sağlayabilirler.
Üstelik yaşadığımız duygular beynimizdeki bazı kimyasallarla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Bunlar öğrenme sürecini olumlu veya olumsuz yönde önemli ölçüde etkileyebilir. Gelin çalışma şekillerine bir göz atalım.
3.3.1 Dopamin
Dopamin kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bir nörotransmiterdir. Yaygın olarak zevk ve ödülle ilişkilendirilse de, bundan daha karmaşıktır. Dopamin, dil öğrenme sürecimiz için önemli olan uyanıklığımız, motivasyonumuz ve odaklanmamızın yanı sıra karar alma sürecimize de katkıda bulunan bir faktördür.
Dopamin, beynimiz bir ödülle karşılaştığında (örneğin yemek, seks, hatta aşırıya kaçmaya değer bir TV şovunun sonunu izlemek gibi) salgılanır. Filmlerdeki gerilim ve heyecan verici olaylar dopamine dayalı olarak çalışır ve bu da sizde daha fazla izleme isteği uyandırır.
Hikaye anlatarak öğrenirken, dopamin hikayenin sonuna kadar odaklanmanıza ve tetikte kalmanıza yardımcı olarak daha fazlasını okuyup öğrenmenizi sağlar.
3.3.2 Oksitosin
Oksitosin genellikle eşler arasındaki veya anne ile çocukları arasındaki bağı artıran “aşk hormonu” olarak adlandırılır. Ancak aynı zamanda sizi daha sakin ve daha rahat hale getirebilecek bir hormondur.
İlginç bir hikaye okuduğunuzda ve kendinizi onun karakterine ya da yazarına yakın hissettiğinizde, bunun nedeni oksitosin de olabilir. Bu hormon size mümkün olan en iyi hikaye anlatma deneyimini yaşatır ve hikayeye kişisel bir bağlılık hissettiğinizde hikayenin konusunu “yeniden yaşamanıza” yardımcı olur.
3.3.3 Endorfin
Hikayeyi okurken olumlu duygulardan sorumlu olan bir diğer kimyasal da endorfindir. Karakterleri sevmenizi veya onlara karşı daha fazla empati hissetmenizi sağlayan şey budur ve böylece hikayenin sevilebilirlik duygusunu ve ona katılımınızı artırır.
Komik hikayeler, endorfin seviyemizi yükselterek olumlu ve güçlü duygular uyandırır. Başka bir dilde mizahi bir hikaye okuduğunuzu hayal edin. Salınan endorfinin öğrenme sürecini destekleme olasılığı yüksektir.
3.3.4 Kortizol ve Adrenalin
Çoğu dil öğrenme öyküsünün neden olumlu konulara sahip olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bunun nedeni, etkili hikaye yaratıcılarının iki negatif hormondan (kortizol ve adrenalinden) kaçınmak istemeleridir.
Bu hormonlar hikayedeki stresli içeriğin (negatif konular ve olay örgüsü, yanlış seçilmiş kelimeler veya sizi korkutabilecek veya rahatsız edebilecek başka herhangi bir şey) nedeni olarak üretilebilir. Bu sinirliliğe, yaratıcılık veya motivasyon eksikliğine ve hafızanın bozulmasına neden olabilir.
Hikayelerimizi dikkatle seçiyor , pozitif hormon seviyenizi artıracak, kortizol veya adrenalin uyandırmayacak bir şeyler bulmaya çalışıyoruz. Burada yalnızca olumlu ve ilgi çekici hikayeler bulacağınızdan kesinlikle emin olarak uygulamayı kullanabilirsiniz.
4. Hikayelerle Dil Öğrenimi Nasıl Etkili Hale Getirilir?
Tabii ki, bir dil öğrenmek için sadece bir uygulamayı indirmek veya çevrimiçi olarak hedef dilinizde komik kısa hikayeler aramak yeterli değildir. Dil öğreniminde hikaye anlatımının tüm bu faydalarını tam olarak kullandığınızdan emin olmak için uygulamanız gereken birkaç şey var.
Öncelikle farklı dil öğrenme yöntemleri kullandığınızdan emin olun . Bu konuyu daha önce ele almıştık ama işte kısa bir özet: dil öğrenmenin farklı yollarını karıştırın. Hikaye anlatımı, okuma, dinleme veya kelime dağarcığınızı geliştirme açısından size fayda sağlayabilir; ancak yine de hedef dilinizin yapısını anlamak için ek yardıma ihtiyacınız olabilir.
Langster uygulamasını indirdiğinizde, her iki yöntemin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için onu kişisel eğitmen veya grup kurslarına tamamlayıcı olarak kullanmak mantıklıdır.
İkinci olarak, sizin için doğru öğrenme materyalini seçin . Çevrimiçi platformlara veya uygulamalara abone olurken mutlaka deneme süresini kullanın ve bunların ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığına bakın. Dolandırılmadığınızdan emin olmak için çevrimiçi yorumları okuyun.
Ve her zaman başkaları için işe yarayan materyallere güvenmeyin; eğer belirli bir yöntem işinize yaramıyorsa, doğru yöntemi bulana kadar deneyin ve deneyin.
Hikaye anlatma yönteminin tamamen dil eğitimini iyi hikayelerle birleştirip onlardan keyif almakla ilgili olduğunu unutmayın. Öğrenme keyifsiz ve zorlayıcı bir süreç haline gelirse, hipokampüsünüz otomatik olarak öğrenmeyle daha az ilgilenecek ve motivasyonu sürdürmek zorlaşacaktır.
Son olarak, hikaye anlatımıyla hızlı ve etkili bir şekilde öğrenmeye yönelik ipuçlarımızı okuyun ve kullanın .
4.1 Bireysel Düzeyinizde Başlayın
Öğrendiğiniz dilde hikayeler okumak, yukarıda ele aldığımız birçok açıdan çok faydalı olabilir. Bununla birlikte, eğer tamamen yeni başlıyorsanız, biraz bunaltıcı olabilir. Bu nedenle hikaye anlatımıyla yolculuğunuza başlarken dili kafanızda yapılandırmayı düşünün.
Notion’da önemli ifadeleri veya dilbilgisi noktalarını yazabileceğiniz özel bir not defteri veya belge oluşturun . Daha sonra, yeni kurallarla, edatların isimlerle, deyimlerle, zamanlarla veya dilin yapısı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak başka herhangi bir şeyle birleşimiyle karşılaştığınızda, bunları not edin. Bu başlangıçta oluşabilecek kaosun giderilmesine yardımcı olacaktır.
Bu notlar aynı zamanda daha yüksek öğrenme seviyelerine geçtiğinizde harika bir araç olacaktır. Yazmayı sevmiyorsanız dijital olarak yapılandırmak için neden MIRO veya başka bir platformu kullanmıyorsunuz?
4.2 Bilgiyi Güçlendirin
Her zaman sadece okumak eğlenceli olabilir, ancak yine de öğrenme sürecinin bir tamamlayıcısı olmaya devam ediyor. Bilginin uzun süreli hafızanızda kalması için beyninizde yeni sinirsel bağlantılar oluşturmanız gerekir; örneğin öğrendiklerinizi tekrarlayıp bilgiyi pekiştirerek.
Hikayeyi sadece okumayın; hikayeyle ilgili bazı anlama egzersizleri bulun veya yeni öğrendiğiniz yeni kelimelerle bilgi kartları oluşturun. Zaman zaman bu kartlara tekrar dönün ve onları hikayeye bağlayarak hafızanızı güçlendirin.
4.3. Düzenli Olarak Pratik Yapın
Alıştırma mükemmelleştirir – bu sadece yaygın bir deyiş olabilir, ancak bunun doğru olduğunu biliyorsunuz. Belirli bir aktiviteyi düzenli olarak yapmak, o aktivitede iyi kalmanıza yardımcı olacaktır. İlk hikayenizi yeni bir dilde okumak, belirli bir dil bilgisi kuralını ilk kez kullanmaya çalışmak kadar zor olabilir. Ancak düzenli olarak uygularsanız zamanla öğrenilen bir beceri haline gelecektir.
Günde bir kısa öykü okuyun; öykü yönteminin etkili olmasını istiyorsanız yapabileceğiniz en az şey budur. Fazla zaman bile almayacaktır; hikayeyi okumak için birkaç dakika, kelimeleri ve dilbilgisini kontrol etmek için birkaç dakika ve testi doldurmak veya bilgi kartları oluşturmak için birkaç dakika daha. İşte bu; basitlik, bağlılık ve düzenlilik .
5. Sonuç
Hikayelerle yeni diller öğrenmek, öğrenme hedeflerinize keyifle ulaşırken beyninizin verimli çalışmasını sağlamanın en etkili ve keyifli yöntemlerinden biridir. Dilbilgisi alıştırmaları yok, sıkıcı ders kitapları yok, dünya dışı bağlamlar yok; yalnızca siz ve ilginizi çeken hikayeler var.
Denemeye hazır mısın? Unutmayın; hikaye anlatarak öğrenmenin tamamı okuduğunuzdan keyif almakla ilgilidir; bu nedenle ilginizi çeken hikayeleri bulun ve kendi seviyenize göre başlayın. Sizi sıkan veya sinirlendiren bir şeyi atlamanızda sorun yoktur.
Langster uygulaması öğrencinin seviyesine ve ilgi alanlarına uygun hikayeleri kapsar. Burada bilim, seyahat, insanlar ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli konular hakkında bilgi bulabilirsiniz; her biri anadili İngilizce olan kişiler tarafından oluşturulmuş ses dosyaları, kısa bir dil bilgisi açıklaması ve anlama yeteneğinizi kontrol etmek için bir test içerir.
Deneyin ve hikayelerle öğrenmenin yeni bir dilde uzmanlaşmaya giden yolu açmanıza yardımcı olup olmayacağını görün.