Grammarly Ücretli mi? Grammarly Ücretsiz mi? Türkiye’de de giderek popüler hale gelen yazım denetim uygulamasıyla ilgili bu sorular sıkça soruluyor. Biz de bu yazımızda Grammarly’nin free/basic ve premium sürümleri arasında bir karşılaştırma yapmak istedik.
Not: Bu yazı Grammarly’nin tüm özelliklerine ilişkindir. Grammarly’yi kısaca tanıtan yazıyı inceleyip bu yazımıza tekrar dönebilirsiniz.
Grammarly ücretli mi? Grammarly, Word’ün bir sayfa içerikte yakalayamadığı onlarca hatayı gidermeyi istiyorsanız %100 ücretsiz bir sürüm sunan bir platform. Ancak daha güçlü özellikler için ücretli sürümleri de mevcut. Metnin çeşitli yerlerindeki basit yazım ve dilbilgisi hatalarını gösteren ücretsiz sürüm bariz hataların öne geçtiği ve ürün panelinde “eş anlamlı” sözcükler sunduğu için fazlasıyla seviliyor. Detaylı bir denetim, alternatif kullanımlar veya stil özelliklerini (uzman okur kitlesi, ikna edici üslup, vb.) deneyimlemek içinse premium sürümde aylık veya yıllık abonelik tercih edebiliyorsunuz.
Peki, sınırlı özelliklerle gelse de ücretsiz Grammarly kullanmaya değer mi? İçerik ürettiğiniz varsayılan programın denetleyicisinden veya diğer denetleme yazılımlarından daha mı iyi? Grammarly güncellemeleri, cihazınızda sorunlar yaratabilir mi? Tüm bu soruları bu yazıda yanıtlayacağız. Aynı şekilde, temel sürümün profesyoneller için yeterli olup olmadığını ve ücretsiz sürümle ücretli olanlar arasındaki farkları spesifik örneklerle paylaşarak Grammarly’nin hangi sürümünün sizin için doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olacağız.
Grammarly, İngilizce içerik üreten, çeviri yapan ve düzelti hizmeti sunan bireyler için en popüler ve kullanışlı araç haline gelmiş durumda. Şüphesiz bunda yürüttüğü kapsamlı reklam kampanyası da etkili. Bununla birlikte, Grammarly’nin diğer önde gelen denetim ürünleriyle kıyaslamalara baktığınızda kullanıcı dostu olma gibi bir faktörü de dikkate aldığınızda hep bir adım önde.
İngilizce bir yazıyı hızla, anlaşılır ve intihalsiz yazmaya çalışırken bu telaşlı faaliyetin ne kadar yorucu ve stresli olabileceğini biliyoruz. Üst üste biriken yazıları ve öğretmenlerden/üstlerimizden gelen eleştirileri aşmanın en etkin yollarından birinin bir dilbilgisi denetleyicisi aracı kullanmak olduğunu biraz geç fark etmiş olabilirsiniz. Bu tür yazılımlar dilbilgisini düzeltmekle kalmaz, intihali de tespit ederek kendinizi ve kurumunuzu dava risklerinden kurtarır.
Bilgisayarınızda bir dilbilgisi veya yazı geliştirme yazılımı kullanmak, belgenizdeki yazım hatalarının sayısının önemli ölçüde azalmasını sağlar. Dilbilgisi denetleyicileri zamandan tasarruf sağlar ve kullanıcıları tüm dilbilgisi, yazım ve noktalama hataları konusunda eğitirken, kullanıcıya özgü kullanımları not ederek gelecekte hata olarak işaretlemez. Biz de Lingopia olarak, “Bu hata da yapılır mı?” tepkisininin ardından sorulan “Grammarly ücretli mi?” sorusuna ürünü hemen deneyin diye tavsiyesini veriyoruz ve Türkçe-İngilizce çeviri projelerimizde Grammarly kullanımını şart koşuyoruz.
Grammarly ile, kolaylıkla olumlu bir imaj yaratabilirsiniz; çünkü milyonlarca kullanıcının sürekli yinelediği hataları yakalayabilen, oldukça sezgisel bir algoritması vardır.
Grammarly’nin dört tür aboneliği bulunuyor: Ücretsiz, Premium, Business ve EDU (eğitim için). Hangi sürümü almayı planlıyorsanız yapın, ücretsizden başlayıp premium özelliklere doğru ölçeklendirebilirsiniz.
Gelin, şimdi “Grammarly Ücretli mi?” yazımızın planına bakalım:
- Grammarly’nin Ücretsiz Sürümü
- Grammarly’nin Ücretsiz Sürümü Denemeye Değer Mi?
- Grammarly Premium ve Avantajları
- Grammarly Business ve Education Sürümleri
Grammarly’nin Ücretsiz Sürümü
Grammarly’nin iki ana hizmet fonksiyonu bulunuyor: dilbilgisi ve intihal denetimi. Dilbilgisi kontrolü, sadece dilbilgisinin yanlış bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına dair bir arama gerçekleştirmiyor. Olası noktalama hatalarını, kelimelerin yanlış kullanımını ve yazım hatalarını işaretleyerek kullanıcılara yardımcı oluyor. Öğrenciler ve dil profesyonelleri ne zaman virgül, ne zaman noktalı virgül kullanacaklarını araştırırken stil kılavuzu belgeleri arasında kaybolabilirler. Grammarly’nin ücretsiz sürümü, sürekli karıştırılan kurallarda standart bir kullanım sunup içeriğinize konsantre olmanızı sağlıyor ve özellikle hızlı yazarken yazım hatalarını temizliyor.
Dilbilgisi Kontrolleri
Grammarly’yi farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, yukarıda da görülen web arayüzüne gitmek. Bu sayede, synonym management dediğimiz “yan anlamlı” kelimeleri, yazınızdaki bir kelimeye tıklayarak kolaylıklar görebiliyorsunuz; ancak materyalleri Word veya benzer bir platformdan kopyalayıp yapıştırmak zor geliyorsa Windows, Mac ve Microsoft Office için Grammarly eklentisi de yükleyebiliyorsunuz. Bu şekilde ürünü bir yazılım/uygulama olarak doğrudan masaüstünüzden de çalıştırabiliyorsunuz. Grammarly’nin Microsoft Word’de görünmesi için MS Office eklentisini, Chrome üzerinde kullanmak içinse tarayıcı uzantısını indirebilirsiniz. Son adım gmail gibi uygulamalarda e-posta, blog gönderisi ve içerik yazarken büyük katkı sağlayacaktır. Uzantıda, bir kelimeye çift tıkladığınızda tanımları ve eş anlamlıları gösteren harika özelliği de burada etkinleştirebilirsiniz. Böylece, tanımları aramak için bir İngilizce sözlük uygulaması veya yeni bir sekme açmanız gerekmez.
Grammarly dilbilgisi, yazım denetimi ve intihal denetleme özelliklerini bir arada sunduğu için ön plana çıkıyor. Bir hesap oluşturduğunuzda en önemli yazma hatalarınız, üretkenliğiniz ve hatta kelime dağarcığınızla ilgili haftalık raporlara bile erişebiliyorsunuz. Grammarly, diğer sistemler gibi katı gramer kurallarına dayanmıyor. İngilizce cümleleri hem sözcükler, hem de bağlam açısından analiz eden bir yapay zeka sistemi üzerine kurulu.
İntihal Kontrolleri
Grammarly.com’daki intihal denetleyicisi, kullanıcılara intihal olup olmadığına dair bildirimde bulunurken ayrıntı sağlamıyor. Abonel olunması durumunda yakalanan intihallerin kaynakları da görülebiliyor. Burada şu uyarıyı yapmakta fayda var: Grammarly, içeriğinizi 16 milyar web sayfasıyla kıyasladığını ve tüm ProQuest veri tabanlarında intihal olup olmadığını kontrol ettiğini belirtse de intihal olarak işaretlenen bazı bölümler küçük benzerliklerden ibaret olabiliyor.
Grammarly’nin Ücretsiz Sürümünü Denemeli Miyim?
Grammarly’nin yazma performansınızla katkısını kontrol etmek istiyorsanız, ücretsiz deneme sürümünü indirmenizi tavsiye ederiz. MS Office’in yakalayamadığı gramer ve noktalama hatalarını hem uygulama üzerinden, hem de Word ve tarayıcı eklentisi olarak deneyebilirsiniz.
Grammarly Premium ve Avantajları
Birçok freemium hizmette olduğu gibi gibi, Grammarly ücretli sürümleri de ücretsiz sürümünden daha fazla özelliğe sahip. Ancak Türkiye’deki kullanıcıların yılda 1.000 TL’yi aşan bir yüksek bir hizmet bedeli ödemesi gerekiyor. ESN Card gibi sitelerin ise çok büyük indirimler sağlaması mümkün. Premium sürüm, profesyonel çevirmenler, basın bülteni gibi içerikleri yazanlar ve blog sahipleri için büyük bir artı.
Bir Grammarly hesabı oluşturduktan ve MS Office eklentisini indirdikten sonra, kısa süre içinde ürünün mevcut denetleyiciye kıyasla daha fazla sorunu tespit edebileceğini fark edeceksiniz. Yanlış yazılmış kelimelerin yanı sıra noktalama hatalarını belirtip sadece bir anlatımla ilerlemenize yardımcı oluyor.
- Ücretsiz üründe sınırlı sunulan dilbilgisi ve yazım denetimleri ve düzeltme önerileri
- Dokümanlarınıza farklı cihazlar üzerinden erişim
- Windows cihazlarda MS Office ile entegrasyon
- Çift tıklama ile tanımları ve eşanlamlıları görebilme
- Dilbilgisi kurallarına ilişkin açıklamalar
- Kişisel sözlüğünüze kelimeler ekleme
- Performans istatistiklerinizin e-posta üzerinden alma
- Bağlamsal yazım ve dil bilgisi hataları hakkında uyarılar
- Grammarly.com’da kişisel bir editör modülüne erişim
Ücretsiz sürümde hemen fark edeceğiniz bir diğer konu, bu sürümde intihal kontrol özelliğinin bulunmaması. İçerik üretme süreciniz açısından aşırı hassas bir durum yoksa bu özelliği göz ardı edebilirsiniz. Ücretli sürümü kullanırken aşırı kritik olmayan ancak çözüldüğünde daha iyi yazılmış bir içeriğe ulaşmanızı sağlayacak “gelişmiş sorunların” çok da fark yaratmadığını hissedebilirsiniz.
Grammarly ücretsiz ürünüyle kullanıcılarının yazılarını geliştirmelerine yardımcı olurken kullanıcıları ücretli planlara yönlendirme konusunda da başarılı. Grammarly’yi ücretsiz kullanmanın yeterli olduğuna karar verdiyseniz ve yakın gelecekte yükseltme yapmayacaksınız, Premium veya Business’a ilişkin aboneliği sonlandırabilirsiniz.
Grammarly Business ve Education Sürümleri
Ekiplerinin tutarlı içerikler üretmesini isteyen işletmeler için de Grammarly ürünleri mevcut. Pazarlama, sosyal medya, PR departmanları ve sözleşmelerle ilgili çalışan ekipler için mükemmel bir içerik yönetim sistemi sunuyor. İngilizce içeriklerde kritik olan stil kılavuzu unsuruna daha pratik bir bakış açısı getiren bu modülü denemek isteyebilir.
Bir öğrenci veya akademisyenseniz bölümünüz Grammarly EDU hesabından da istifade edebilirsiniz. Öğretim üyeleri ve araştırma için intihal özelliği, tekrar edilen içeriği belirlemenize yardımcı olacaktır.
Ücretsiz mi, Premium mu?
Yazımız boyunca bireysel kullanıcıların Grammarly’nin ücretsiz sürümünden nasıl yararlanabileceğine dair ipuçları sunduk. Grammarly ücretli mi sorsunun yanıtı, ücretsiz sürümün çoğu kişi için yeterli ve faydalı olduğu şeklinde verilebilir. Ancak bir intihal denetleyicisi istiyorsanız, premium versiyona yükseltmeniz faydalı olacaktır. Ücretli sürüm, gelişmiş sorun tespiti ve farklı stil uygulamaları da sunuyor. Bir ekiple çalışıyorsanız, bu ekibin büyümesini istersiniz ve bu nedenle Grammarly Business iyi bir seçenektir. Akademik kurumlarda olanlar için Grammarly EDU abonelikleri bir nimettir.
Lingopia’nın Türkçe-İngilizce çeviri hizmeti sunduğu Profesyonel Çeviri tarifesi için Grammarly Premium olmazsa olmazdır.