Apostil, başka ülkelerde kullanılmak amacıyla yazılan resmi belgelerin kökenlerini ve gerçekliklerini teyit eden bir doğrulama prosedürüdür. 6 Ekim 1961’de birçok ülke, uluslararası tanıma için belgeleri yasallaştırmanın basitleştirilmiş bir yöntemini bulmak için toplandı. Lahey Konferansı adı verilen bu toplantıda tüm katılan ülkelerin tanıyacağı apostil adı verilen bir belgede karar kılındı.
Bu belgenin kabul görmesiyle konferansa katılan ülkelerde kullanılacak belgelerin, yalnızca belgenin düzenlendiği yargı alanındaki yetkili kişilerden biri tarafından tasdik edilmesi yeterli oldu. Konferansın toplanmasından önce yabancı belgelerin gerçekliğini değerlendirme görevinin uluslararası mahkemelere ve yetkililere yüklediği iş oldukça fazlaydı. 1961’de verilen bu karar ile bütün yasallaştırma formaliteleri, önceden belirlenmiş olan apostil belgesine indirildi.
Hangi Belgeler Apostil Gerektirir?
Apostil gerektirecek belgeler; Doğum belgeleri, ölüm belgeleri, evlilik cüzdanları, pasaport ve ehliyet örnekleri, lise ve üniversite diplomaları, idari belgeler, suç kayıtları ve boşanma kararlarıdır. Bu belgeler ülkeyi terk etmeden önce apostil doğrulaması alınmalıdır. Bunun yanında doğrulama alınamayacak belgeler ise ticaret belgeleri, gümrük işlemleri ile ilgili olan belgeler, diplomasi memurlarının hazırladığı belgelerdir.
Apostil Nereden Alınır?
Türkiye’de apostil doğrulaması almak isteyenlerin gideceği yer kaymakamlıklardır. Aynı zamanda belgeyi onaylayan noterin o kaymakamlığa bağlı olduğuna emin olmak gerekir. Kaymakamlıkta sizden bir ücret alınmayacaktır. Öncelikle belgenin yeminli bir çeviri bürosu tarafından kullanılacağı dile çevrilmesi gerekir. Noter onayı bu çevirinin yapıldığı yeminli tercüme bürosunun anlaşmalı olduğu bir noterde yapılmalıdır. Son olarak bu belge bir kaymakamlıkta doğrulanmalıdır. Eğer adli bir belge için apostile ihtiyacınız varsa ağır ceza mahkemelerinde bulunan adalet komisyonu başkanlıklarına başvurmanız gerekli olacaktır.
Belge Üzerinde Bulunanlar
Bu belge yazılırken ilk olarak başlığa “Apostille (Convention de La Haye du 5 Octobre 1961)” yazılmalıdır. Bunun yanında belgenin içinde bulunması gereken unsurlar; apostilin düzenlendiği ülkenin adı, belgeye imza atan şahsın ismi, doğrulandığı yer, doğrulandığı tarih, numarası, belgeyi düzenleyen makamın mührü ve bu makamın adı, düzenleyen yetkilinin imzasıdır. Bu unsurların tamamının bulunmadığı bir belge eksik sayılacaktır.
E-Apostil Nedir?
E-Apostil 1 Ocak 2019 tarihinde PTT tarafından yürürlüğe konuldu. Bu sistem Türkiye’de düzenlenen halka açık belgelerin doğrulanmalarının internet üzerinden kolay bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Bu uygulamada şu an yalnızca adli sicil kayıtları ve mahkeme kararları alınabiliyor. Ancak PTT’nin E-Apostil sitesinde göreceğiniz gibi, ölüm ve doğum kayıt örnekleri, diplomalar, evlenme kayıt örnekleri, isim denklik belgeleri, transkriptler ve nüfus kayıt örnekleri gibi belgelerinde internet üzerinden yapılması için çalışmalar devam ediyor.